Bygga sandlåda: Så gör du din egen sandlåda steg för steg

Att bygga sandlåda är ett kul och relativt enkelt projekt som du klarar av på en dag. Den stora fördelen jämfört med färdiga sandlådor är att du kan välja vilken form och storlek som passar just dina behov.


Läs också: Topp 10: Bästa uteleksakerna till trädgården

Se våra färdiga sandlådor


Bygga sandlåda – det här behöver du ha hemma

Verktyg:
Tumstock, vinkelhake, penna, fogsvans, skruvdragare/skruvmejsel, eventuellt snabbtvingar, eventuellt spade.

Material:
Tryckimpregnerat virke, både till plankor och hörnstolpar, träskruv, pinnar och snöre till utmätning, markduk, sandlådesand.

 

 

Sandlåda

Bygga sandlåda steg för steg

Här går vi igenom hur du bygger en enkel rektangulär sandlåda men givetvis går det att bygga sandlådan i andra former med samma princip. Välj helst en plan yta där det är torrt men gärna också skugga för barnens skull och där det är lätt för vuxna att hålla uppsikt.

1. Börja med att göra en enkel skiss av sandlådan med alla mått.

2. Beställ/köp det material du behöver och eventuella verktyg du saknar.

3. Märk ut var sandlådan ska vara genom att sätta ner pinnar i marken och spänn snören mellan pinnarna. Om marken tillåter kan det vara en fördel att gräva ut där sandlådan ska vara, då behöver inte kanten bli så hög och det är lättare att komma i och ur sandlådan.

4. Såga till fyra hörnstolpar i önskad höjd samt plankorna till alla fyra sidor i önskad längd. Höjden på stolparna avgör hur hög sandlådan ska bli. Tänk på att höjden ska överensstämma med den totala bredden på plankorna som du ska ha som väggar. 


5. Börja med att sätta ihop en planka till en kortsida med en planka till en långsida. Sätt en hörnstolpe på insidan där plankorna möts och skruva fast plankorna i hörnstolpen. Fortsätt så hela vägen runt så att du har en ram med fyra hörnstolpar och fyra plankor i en rektangel. Fyll sen på med plankor hela vägen upp på alla sidor.


6. När ramen är klar är det dags att göra sittramen. Såga till fyra plankor i rätt längd. Plankorna ska sticka ut cirka tre centimeter över kanten och dölja hörnstolparna. Om du vill ha extra snygga hörn kan du gersåga plankorna i 45 grader så att de möter varandra i hörnet. Skruva fast sittplankorna ordentligt på hörnstolparnas översidor.

7. Placera sandlådan på den tänkta platsen och lägg markduk i botten och en bit upp på kanterna. 
Fyll på med sandlådesand! 


8. Om du vill kan du göra ett lock för att hålla katter, hundar och skräp borta. Såga till plankor så att de når över hela sandlådan och kan vila på sandlådans kant. Skruva sen fast dem på två plankor som du lägger på tvären. Se till att de två plankorna hamnar på insidan av sandlådans kant. Plankorna i locket ska sitta med lite mellanrum för att luften ska kunna cirkulera. Om du har en stor sandlåda kan du göra locket i två delar så blir det lättare att hantera. 


 

Se alla produkter inom lekplatsutrustning

Läs också: Bygga pergola: Så skapar du en grönskande oas i trädgården