Gipsskiva tjocklek – så väljer du rätt gipsskivor för dina behov

När du ska välja gipsskiva är tjockleken en viktig faktor att ta i beaktning. Här förklarar vi vilken tjocklek som lämpar sig bäst för olika behov, och ger tips på material och verktyg för montering.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-07-15
När du bygger nytt eller renoverar tak och väggar är valet av gipsskivans tjocklek avgörande för takets eller väggarnas egenskaper, såsom ljudisolering, brandsäkerhet och infästningsförmåga. I regel behöver du förstärka konstruktionen med en träfiberskiva, eller välja en tjockare gipsskiva med starkare egenskaper, för att kunna hänga upp tyngre föremål på väggen. Här svarar vi på de vanligaste frågorna för att hjälpa dig att välja rätt gipsskiva utifrån dina behov och förutsättningar.
Vilken tjocklek ska en gipsskiva ha?
Den vanligaste tjockleken för gipsskivor för innerväggar och tak är 12,5 mm. Skivorna i sig är inte bärande, men med en underliggande OSB-skiva eller annan träfiberskiva, kan du montera och hänga upp tyngre föremål.
För särskilda behov finns även tjockare gipsskivor (från 15 mm och uppåt). De kallas ofta för brandskivor, eftersom de är utvecklade för att ge förbättrad brandsäkerhet, och isolerar även bättre från ljud. Det finns även tjockare gipsskivor som är speciellt framtagna för att du ska kunna fästa tyngre föremål utan expander eller plugg.
Tunnare gipsskivor, runt 6–6,5 mm, används främst vid renoveringar. Dessa monteras ovanpå befintliga väggar eller tak, till exempel när du snabbt vill skapa en slät yta över gammal panel eller puts. De är också användbara i tak eller i böjbara konstruktioner som valv.
Här hittar du gipsskivor i olika tjocklekar
Här hittar du OSB-skivor och andra träfiberskivor
Enkelgips eller dubbelgips?
Med “dubbelgips” menas att man monterar två lager gipsskivor (ofta 2 x 12,5 mm) ovanpå varandra. Det är en vanlig lösning när du vill förbättra ljudisoleringen och höja brandsäkerheten, utan att gå upp i skivtjocklek.
Förslag på material och verktyg för montering
Material
- Väggspackel
- Gipsskruv
- Glasfiberremsa
Se vårt sortiment med gipsskruv
Verktyg
- Gipsskruvdragare
- Universalkniv/brytbladskniv
- Vattenpass och tumstock
Här hittar du gipsskruvdragare
Läs också: Spackla gipsvägg – så går du tillväga
Läs också: Bygga innervägg – så gör du steg för steg
Läs också: Bästa väggfärgen - Vi tipsar om inomhusfärgen som säljer bäst