Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Välj rätt ekparkett – 5 populäraste ekgolven just nu

Är det dags att lägga om golven där hemma? Vi har tagit reda på vilka ekparkettgolv som sålde mest hos oss under 2020. Här hittar du hela topplistan samt våra bästa tips och råd inför köpet.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08

Läs också: Köpa och lägga klickgolv i vinyl, laminat och parkett

Läs också: Välja golv – trägolv, laminat, linoleum eller vinyl


Köpa ekparkett online

Är du på jakt efter den perfekta ekparketten – låt dig inspireras av de populäraste golven just nu! Om du vill kan du för vissa golv få varuprov hemskickat med posten för att i lugn och ro klämma och känna på golvet i det rum där det ska vara. Hos oss på Bygghemma kan du också välja till installation av ditt nya klickgolv om du skulle vilja ha hjälp med det. Glöm inte heller att välja till stegdämpare, läggningskit och golvlister.

Läggningskit och monteringset

Golvlister och socklar

Installationstjänst av klickgolv


Vad ska du tänka på när du köper ekparkett?

När du väljer ekparkett är funktion och utseende de två viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Ekparketten går att få i allt från Holländskt rutmönster och fiskbensparkett till klassiskt 1- och 3-stav, vilket du väljer kommer att påverka hur ditt hem uppfattas. Även färgen på golvet gör stor skillnad. Ett mörkare trägolv kan kännas ombonat och rustikt medan ett ljusare golv skapar rymd och ger ofta ett modernt intryck. Synliga kvistar och struktur kan också skapa en rustik och levande känsla, samtidigt som ett renare golv kan ge ett lugnare intryck.

Träets ytbehandling skapar känsla men påverkar även golvets funktion. Lack eller vaxad yta ger generellt ett bättre skydd och gör golvet lättare att rengöra. Olja, å andra sidan, förstärker träets naturliga färger och framhäver kvistar och struktur. Vill du ha ett golv som håller länge kan det vara en fördel att välja ett hårdare och tjockare golv, gärna med mycket slitskikt så att du kan slipa om golvet flera gånger under dess livstid.

Titta gärna på om golvet är certifierat och hur lång garantitiden är – det kan ge dig en uppfattning om golvets kvalitet. Idag är de flesta ekparketter lätta att lägga men även det kan vara bra att kontrollera samt att golvet fungerar med golvvärme (om det är avsikten).


Ekparkett topp 5

1. Trägolv Kährs Ek Mostra 1-stav Mattlack
2. Trägolv Kährs Nouveau Snow Vit Mattlackad Borstad Ek 1-stav
3. Trägolv Kährs Palazzo Rovere Ek Holländskt Mönster
4. Trägolv Kährs Como Ek 3-stav Mattlack
5. Trägolv Tarkett Noble Ek Retro

 

Trägolv Kährs Ek Mostra 1-stav Mattlac

Mest sålda! Trägolv Kährs Ek Mostra 1-stav Mattlack

Ek Mostra från Kährs är en borstad ekplanka med spacklade kvistar och sprickor i varierande storlek och antal som ger en tydlig karaktär. Detta borstade golv är behandlat med vitpigmenterad mattlack och har fasade kanter. Rek. pris: 925 kr/kvm.

KÖP HÄR: Trägolv Kährs Ek Mostra 1-stav Mattlack

 

Trägolv Kährs Nouveau Snow Vit Mattlackad Borstad Ek 1-stav 2266 mm

2:a plats. Trägolv Kährs Nouveau Snow Vit Mattlackad Borstad Ek 1-stav

Trägolv Kährs Nouveau Snow Vit Mattlackad Borstad Ek 1-stav har en kritvit pigmenterad planka med Ekens alla naturliga färgvariationer. Kährs Nouveau Snow innehåller stora kvistar, både vita och svarta. Borstad med vita, fasade kanter. Rek. pris: 1213 kr/kvm.

KÖP HÄR: Trägolv Kährs Nouveau Snow Vit Mattlackad Borstad Ek 1-stav

 

Trägolv Kährs Palazzo Rovere Ek Holländskt Mönster

3:e plats. Trägolv Kährs Palazzo Rovere Ek Holländskt Mönster

Trägolv Kährs Palazzo Rovere Ek är en lackad bräda med holländskt mönster. Trägolvet innehåller Ekens naturliga färgvariationer och mindre kvistar. Kährs Ek Palazzo Rovere ingår i European Renaissance Collection med klassiska golv i Ek och Valnöt som bygger på svunna epokers praktfulla golvstilar. Något verkligt extra och helt unikt. Rek. pris: 938 kr/kvm.

KÖP HÄR: Trägolv Kährs Palazzo Rovere Ek Holländskt Mönster

 

Trägolv Kährs Como Ek 3-stav Mattlack

4:e plats. Trägolv Kährs Como Ek 3-stav Mattlack

Kährs Ek Como är en mattlackad 3-stav parkett med ekens naturliga färger, små variationer. Kährs Como är slipbart tre till fyra gånger under sin livslängd, vilket gör att Kährs Como är ett mycket populärt val i familjevillor där man har höga krav på hållbarheten. Kährs Como är behandlat med en mattlack som får golvet att kännas obehandlat och skönt att gå på barfota. Rek. pris: 550 kr/kvm.

KÖP HÄR: Trägolv Kährs Como Ek 3-stav Mattlack

 

Trägolv Tarkett Noble Ek Retro

5:e plats. Trägolv Tarkett Noble Ek Retro

Trägolv Tarkett Noble Ek Retro är en nytolkning av det klassiska holländska rutmönstret med rötter från 1600-talet. Trästavarna i Noble väljs noggrant ut, bearbetas med en ny, speciell borstteknik och behandlas sedan med hårdvaxolja eller skyddande lack. Slutresultatet blir ett trendigt retro-golv med en fantastiskt vacker ytstruktur. Rek. pris: 806 kr/kvm.

KÖP HÄR: Trägolv Tarkett Noble Ek Retro
Läs också: Välj rätt vinylgolv – 5 populäraste golven just nu

Läs också: Här är de populäraste laminatgolven just nu

Läs också: Här är de populäraste linoleumgolven just nu

 

Andra som läste artikeln läste också