Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Isolera vind och tak: Skapa mer boendeyta och minska värmeförlusterna

Genom att tilläggsisolera din vind kan du skapa mer boendeyta hemma. Eftersom en oisolerad vind släpper igenom den varma stigande luften från din bostad kan du även minska din energiförbrukning med hjälp av isolering. Här ger vi dig några grundläggande tips för att du ska lyckas med projektet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här hittar du hela vårt utbud med produkter för isolering


Att isolera vinden kan vara en effektiv lösning för att minska värmeförlusterna och på så sätt minska din energiförbrukning. Dessutom skapar du förutsättningar för att kunna inreda vindsutrymmet till en del av din bostad. Ett alternativ för dig som endast vill begränsa värmeförlusterna och inte har behov att använda vinden mer än till eventuell förvaring, är att enbart tilläggsisolera vindsbjälklaget. Detta minskar dina värmeförluster och du kan glädjas åt lägre kostnader för uppvärmning av din bostad – inte minst under vinterhalvåret. Dock kommer själva vindsutrymmet snarare bli kallare än vad det varit tidigare, eftersom den varma luften stannar nere i din bostad.


Hur mycket kan man spara genom att isolera vinden och taket?

Detta beror förstås på förutsättningarna, närmare bestämt hur stora värmeförluster du har idag. Men för en normalstor villa med knapphändig isolering av spån i vindsbjälklaget, och med ett elpris på 1 kr/kWh, bör din årliga besparing ligga någonstans mellan 5 000 och 10 000 kr. Den totala kostnaden för att tilläggsisolera vindsbjälklaget kan uppskattas till omkring 15 000 kr, förutsatt att du gör kringarbetet själv. Om du ska isolera hela vindsutrymmet, det vill säga även taket, kommer kostnaden uppskattningsvis att tredubblas.

Sammanfattningsvis har en investering av tilläggsisolering förmodligen redan återbetalat sig inom 3 år, medan en total isolering av ditt vindsutrymme för att skapa mer boendeyta kan dröja ca 10 år innan investeringen lönar sig ekonomiskt.


Kan man isolera själv?

För dig som är van vid att arbete med isolering finns inga hinder för att genomföra arbetet på egen hand. Anledningen till att du behöver viss erfarenhet och kunskap är att du måste vara noggrann med förberedelser och detaljer, såsom att se till att ventilationen fungerar som den ska. Detta för att undvika risker för fuktskador och mögelangrepp till följd av isoleringen.


Hur förbereder man vinden för isolering?

För det första gäller det att rensa ut allt gammalt material. Beroende på när och hur huset är byggt kan förutsättningarna se olika ut. Du kan eventuellt ta vara på det befintliga isoleringsmaterialet om detta är torrt och i bra skick. Det är också viktigt att du passar på att kontrollera träbjälklaget, som måste bytas ut om det är fuktskadat. Kontrollera också att den befintliga ventilationen i din bostad fungerar som den ska och att luftfuktigheten inte är för hög. Det finns enkla fuktmätare så att du kan mäta själv, men är du osäker rekommenderat vi att du tar hjälp av en fackman.

Se våra fuktmätare här


Vad behöver man för att isolera vinden?

Förutom att spruta eller montera själva isoleringsmaterialet måste du alltid montera en så kallad ångbroms som förhindrar fuktig luft från att tränga in i isoleringen. Mot yttertaket ska du även montera en luftspalt om inte detta redan finns. Om du är osäker på hur du går tillväga bör du konsultera en hantverkare.

 

Isolera vind - Knauf Byggmatta

För isolering av vindsbjälklag används ofta byggmattor i glasull. Denna byggmatta från Knauf Insulation är pappersbeklädd på en sida och används med fördel som översta isoleringsskikt på ett vindsbjälklag.

KÖP HÄR: Byggmatta Knauf Insulation AB Knauf Insulation 37 & 36

Se olika typer av isolering här

 

Isolera vind - Ångbroms

Dessutom behöver du montera en så kallad ångbroms som hindrar fuktig luft från att tränga in i isoleringen och orsaka fuktskador. Denna ångbroms är tillverkad av Build & Win och används för att täta och kontrollera vattenångan. Den monteras på den varma sidan av vägg- eller takkonstruktioner.

KÖP HÄR: Ångbroms Build & Win

Se fler ångbromsar här


Här hittar du hela vårt utbud med byggmaterial


Läs också: Isolera väggar – här är de mest grundläggande principerna

Läs också: Isolera golv – för högre komfort och lägre energiförbrukning

 

 

Populära artiklar