Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Stöpa ljus: En steg för steg-guide för nybörjaren

Egenstöpta ljus är en en trevlig dekoration på julbordet. Att stöpa ljus är en rolig aktivitet för hela familjen och slutprodukten blir en snygg inredningsdetalj i hemmet. Här får du veta mer om vilka redskap du behöver och hur du går tillväga steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2023-12-04


Vad behöver jag för att stöpa ljus?

Vid ljusstöpning behöver du införskaffa dig några få saker. Du behöver såklart ljusmassa, som är en blandning av stearin, paraffin och bivax. Därutöver behövs vekar, som ofta säljs i storpack och som du själv klipper till i önskad storlek, och slutligen ett kärl att doppa ljusen i. Det finns speciella kärl avsedda för ljusstöpning, men egentligen funkar vilket kärl som helst så länge det är tillräckligt djupt för den ljuslängd du vill uppnå. För att kunna doppa ljusen behöver du binda fast vekarna på pinnar. Här funkar t.ex. blompinnar hur bra som helst. För att få raka ljus kan det behöva något som tynger vekarna vilket muttrar passar utmärkt för.

Utöver sakerna ovan behöver du en lämplig plats att vara på och ett utrymme att hänga upp ljusen på när de torkar mellan varven. Sedan är det bara att köra igång med tillverkningen av dina egna ljus!


Köptips:

Ljusmassa

Ljusveke

Pinnar, t.ex. blompinnar

Något som tynger, t.ex. en mutter

Kastrull, smältrör eller smältkar


Stöpa ljus steg för steg: 

Det är inte svårt att stöpa ljus, men var beredd på att det kan ta lite tid innan du får till tekniken. De första ljusen kan bli något ojämna men å andra sidan så behöver ljusen inte se perfekta ut, de är ju faktiskt handgjorda. Nedan kan du följa hur du steg för steg går tillväga när du ska stöpa ljus.

1. Förbered en plats för ljusen att hänga mellan stöpen. Det får gärna vara nära kärlet och på ett ställe där inget kan förstöras av ljusmassan. Täck golvet med skyddspapper.

2. Häll upp all ljusmassa i ett kärl som är minst lika djupt som ljusen ska bli långa. Ställ kärlet i ett vattenbad på spisen. Värm upp ljusmassan till cirka 70 grader. Du kan behöva röra runt för att snabba på uppvärmningen.

3. Under tiden ljusmassan värms upp kan du förbereda vekarna genom att knyta fast dem i lagom längd på pinnarna. Mät hur långa ljus du kan göra i kärlet och klipp av vekarna därefter. Knyt fast så många vekar som du får plats med på pinnen. De får gärna ha ett par centimeter mellan sig när de hänger i kärlet. Häng fast en tyngd, t.ex. en mutter, i varje veke. Detta gör att veken sträcks och ljusen blir raka.

4. Värm upp nytt vatten i en annan kastrull som du sedan häller i kärlet. Vattnet kommer sjunka och ljusmassan kommer lägga sig över vattnet. Häll i så pass mycket vatten att ljusmassan kommer upp cirka en centimeter från kanten. Du kan behöva fylla på med vatten under tiden du stöper.

5. Dags för ljusstöp! Börja med att långsamt och försiktigt doppa vekarna en första gång i ljusmassan. Låt vekarna vara kvar i cirka 30 sekunder. När du tar upp dem igen, se till att de är raka och fina. Om inte kan du dra försiktigt i tyngden.

6. Nu är det bara att fortsätta med stöpet. För bästa resultat ska du doppa vekarna i lagom hastighet. När pinnen tar i kärlet drar du upp dem igen i samma hastighet. Häng upp ljusen på tork och fortsätt med nästa. Mellan varje varv ska ljusen torka i ett par minuter innan det är dags för dem att doppas i ljusmassan igen.

7. Fortsätt att doppa ljusen tills de har blivit tillräckligt stora. Det varierar hur många gånger du behöver doppa, men räkna med cirka 25 dopp. När ljusen är klara kan du låta dem hänga och torka i ungefär ett dygn.

8. När ljusen är klara skär du av den nedre delen då att de får en jämn och stadig undersida. Sedan är de redo att användas. Bra jobbat!

Se hela vårt sortiment inom ljusstöpning

 

Läs också: Julpynta – 5 bästa tipsen för att få julkänsla hemma

Läs också: Julstjärna fönster – 5 snygga adventsstjärnor i papper 

Läs också: Måla på tyg med vackra mönster – 5 enkla steg

 

Populära produkter inom ljusstöpning

Populära artiklar