Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Vad drar mest el i hemmet? Vi listar elbovar i villa och lägenhet

Undrar du också vilka apparater som drar mest el i hemmet och får elfakturan att nå hutlösa höjder? Då har du hamnat helt rätt! I den här artikeln listar vi de vanligaste energibovarna i både villa och lägenhet och passar även på att ge några tips om hur du kan gå tillväga för att minska energiförbrukningen.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också:
Energisnåla element bäst i test

 

Tvättmaskinen, kaffebryggaren, diskmaskinen, barnens nattlampa… ja, vad är det egentligen som förbrukar mest ström? Genom att ta reda på vad som tjuvar mest energi i ditt hem kan du enkelt jobba aktivt för att sänka din elförbrukning och därmed även dina månadskostnader. I artikeln nedan går vi därför igenom de energibovar som finns i hemmet och passar även på att tipsa om vad du konkret kan göra för att minska elräkningen.

Vad drar mest el i ett hus?

1. Uppvärmning och varmvatten. Generellt sett är det husets uppvärmning och varmvatten som förbrukar allra mest energi. Beroende på om du har exempelvis direktverkande el, fjärrvärme eller bergvärme kan elkostnaden för detta dock variera.

2. Köket, badrummet och tvättstugan. När det kommer till hushållselen kan du tänka utifrån en enkel regel – är apparaten till för att kyla eller värma drar den mycket el. Den här typen av maskiner, såsom tvättmaskin, diskmaskin, kyl, frys och spis hittas ofta i köket, badrummet och tvättstugan.

3. Golvvärme, handdukstork och AC. Att ha det varmt om fötterna på vintrarna och svalt om kroppen på somrarna är fantastiskt skönt, men också en stor anledning till att elfakturan skenar iväg. Samma sak gäller för handdukstorken i badrummet, särskilt om du glömmer att stänga av den när handdukarna är torra.

4. Stand-by läge och belysning. Utöver det faktum att apparater som TV, datorer och mobilladdare förbrukar el när de används kan det också vara så att de fortsätter tjuva en del energi när de står i stand-by läge. För att det ska gå så snabbt och enkelt som möjligt att sätta igång hemelektroniken kopplas många apparater aldrig ifrån helt och hållet när du stänger av dem, utan hamnar istället i ett sovläge. Belysning kan också dra en hel del energi, särskilt om du glömmer att släcka efter dig i tomma rum eller om fönsterlamporna är igång dygnet runt.

Vad drar mest el i en lägenhet?

När det kommer till elförbrukningen i en lägenhet kan det variera mycket beroende på exempelvis vad som ingår i din hyra/månadsavgift, hur lägenhetshuset värms upp och om olika tillbehör i hemmet (såsom handdukstork, golvvärme, element, spis och ugn) är el-, vatten- eller gasburna. Listan nedan är därför en generell uppskattning av de ting som förbrukar mest energi i en lägenhet.

1. Köket. Kyl, frys, diskmaskin, spis och ugn är faktiskt de apparater som förbrukar mest energi i en lägenhet. Har du dessutom gamla vitvaror kan du räkna med att de använder mer el än vad nya produkter gör. Precis som den som bor i hus kan även du som bor i lägenhet tänka utifrån en enkel regel – är apparaten till för att kyla eller värma drar den mycket el.

2. Stand-by läge och belysning. Att apparater som TV, skärmar, mobilladdare och datorer förbrukar el när du använder dem är ingen nyhet, men det kan faktiskt vara så att de fortsätter tjuva en del energi även efter att du har stängt av dem. För att det ska gå så snabbt som möjligt att sätta igång hemelektronik kopplas många apparater aldrig ifrån helt och hållet när du stänger av dem, utan hamnar istället i ett stand-by läge. Även belysning använder mycket el, särskilt om du inte släcker efter dig eller har många eldrivna myslampor.

3. Elradiatorer, fläktar och elektriska handdukstorkar. Har man någonsin bott i lägenhet vet man att det ibland är ganska kallt på vintrarna och ibland ganska varmt på somrarna, vilket kan locka den boende att skaffa elradiatorer och fläktar. Dessa produkter kan dock vara stora energibovar, särskilt om de står på dygnet runt. Samma sak gäller även för handdukstorken i badrummet, om den är elektrisk.

Vad kan jag göra för att minska energiförbrukningen?

- Sänk temperaturen inomhus med någon grad
- Stäng av eldriven golvvärme och handdukstork
- Duscha istället för att bada
- Låt inte kran och dusch stå på när du tvålar in dig eller borstar tänderna
- Täta dörrar och fönster
- Dra ut sladdar på apparater du inte använder ofta
- Släck efter dig när du går ut från rummet
- Kör igång disk- och tvättmaskin bara när den är full
- Använd energibesparingsprogram / eco-program på disk- och tvättmaskin
- Häng upp tvätten istället för att torktumla den
- Byt till lågenergilampor
- Byt ut gamla vitvaror till moderna alternativ med låg energiförbrukning
- Installera solceller på taket
- Använd solcellsdriven utebelysning



Läs också:
Lågenergilampor – skillnad mellan lågenergi, LED och halogen

Läs också: Solpanel kostnad – pris, installation, avdrag och besparingar

Läs också: Solcellslampa bäst i test

Populära produkter under kategorin Hus & bygg

Avfuktare Polario MP30

Avfuktare Polario MP30

1 090 kr2 199 kr

Spara 50 %

Kampanj

Garageportöppnare Boxer 800 N 2000

Garageportöppnare Boxer 800 N 2000

1 549 kr1 699 kr

Sänkt pris!

Spara 150 kr

Avfuktare Polario MP20

Avfuktare Polario MP20

990 kr2 099 kr

Spara 53 %

Kampanj

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också