Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Lufta element – så luftar du vattenburna element i villa och lägenhet

Är elementen helt kalla, ojämnt varma eller ger ifrån sig konstiga ljud? Då kan det vara dags att lufta dem. I den här artikeln får du en enkel steg-för-steg guide till hur du gör för att lufta dina vattenburna element.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se hela vårt utbud av vattenburna element


För att säkerställa att du får ett varmt och skönt hem trots kalla höst- och vintermånader är det viktigt att underhålla värmeelementen. Om dina element är kalla, varmare på nedre halvan än övre eller ger ifrån sig susande ljud kan det vara dags att lufta dem. Det är ett snabbt jobb som du enkelt kan utföra själv, särskilt om du har tydliga instruktioner att följa. Nedan har vi satt ihop en enkel steg-för-steg guide för dig som behöver lufta dina vattenburna element, oavsett om du bor i villa eller lägenhet.


Lufta element nyckel – en viktig komponent

För att du ska lyckas med nedanstående steg behöver du ha rätt verktyg, nämligen en speciell nyckel som används för luftning av element. Visst kan det gå att släppa ut luften ur elementet med andra slags verktyg, men det finns en risk att både du och elementet tar skada av det. Genom att införskaffa dig en riktig elementnyckel kan du lita på att jobbet blir gjort på ett riskfritt och enkelt sätt.

Köp elementnyckel här


Lufta vattenburet element i lägenhet – steg för steg

1. Stäng av elementet och vänta tills det har svalnat, vilket tar ungefär en timme. På så sätt slipper du bränna dig på det heta vattnet eller ångan som kan komma ut ur elementet. Bor du i en lägenhet med flera våningar ska du börja med att lufta alla element på den nedersta våningen för att sedan arbeta dig successivt uppåt.

2. Hitta elementets avluftningshål. Hålet kan sitta på olika ställen beroende på hur ditt element ser ut, exempelvis på elementets ovansida. Oftast ser det ut som en rund metallbit som sticker ut och som har en liten fyrkant i mitten.

3. Ställ en plastbytta under avluftningshålets utlopp och även en trasa eller papper mot väggen bakom, om du har möjlighet till det.

4. Sätt i elementnyckeln i avluftningshålet och vrid den långsamt motsols för att öppna upp avluftningen. Du kommer troligtvis höra ett väsande ljud, vilket betyder att luften är påväg ut. Det kan också skvätta ut en del vatten tillsammans med luften.

5. När det har slutat komma ut luft och det enbart är vatten som forsar ut kan du vrida tillbaka elementnyckeln och stänga avluftningshålet. Dubbelkolla att det är helt stängt och att inget vatten droppar ut.

6. Vrid på elementet igen och ge det några timmar för att bli varmt. Klart!


Lufta vattenburet element i hus – steg för steg

1. Börja med att stänga av cirkulationspumpen som pumpar ut vatten i systemet. Vänta tills elementet har svalnat, vilket tar ungefär en timme. På så sätt slipper du bränna dig på det heta vattnet eller ångan som kan komma ut ur elementet. Bor du i ett hus med flera våningar ska du börja med att lufta alla element på den nedersta våningen för att sedan arbeta dig successivt uppåt. OBS! Vet du inte hur man stänger av cirkulationspumpen är det bättre att låta bli och istället följa ovanstående guide för lägenhet istället.

2. Genomför steg 2, 3, 4 och 5 i ovanstående guide för lägenhet för alla element i huset (på alla våningar) innan du fortsätter. Det är viktigt att du alltid dubbelkollar att avluftningshålet är helt stängt och att inget vatten droppar ut från något element.

3. Starta upp cirkulationspumpen igen och fyll på med vatten i systemet. Beroende på hur mycket luft som fanns i elementen har trycket sjunkit i olika grad i värmesystemet. Exakt hur mycket vatten du måste fylla på varierar från system till system, men en utgångspunkt du kan gå efter är 1,5 bar.

4. Ge elementen några timmar för att värmas upp igen. Klart!

Se allt inom element och radiatorer


Läs också: Byta element: Det här är sakerna du måste tänka på

Läs också: Bygga elementskydd – så enkelt får du till snygga skydd till elementen

Läs också: Byta värmesystem – för en effektiv och hållbar uppvärmning

 

Populära produkter under kategorin Tillbehör element

Populära artiklar