Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Myror inomhus – så får du bort svartmyror inne med myrmedel

Har du problem med myror som invaderat hemmet? Lugn! Här reder vi ut de vanligaste frågorna kring myror inomhus och tipsar om effektiva åtgärder.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


De flesta myror i Sverige utgör ingen direkt fara för människor eller hus men kan alltjämt vara irriterande och kännas ohygieniskt eftersom de ofta invaderar våra matförråd. Det mest effektiva sättet att bli av med myror är med olika former av myrmedel, men det finns också andra sätt du kan testa. Här nedan delar vi med oss av våra bästa tips!

Se våra olika myrmedel här

Vilka myror ska jag se upp med?

Den allra vanligaste myran att få in i hemmet är svartmyran. Den är brunsvart i färgen och blir cirka 2-4 mm lång. Den älskar sötsaker och hittas ofta i köket eller andra ställen där det finns mat. Svartmyran gör oftast ingen skada på huset men gör du inget åt den finns det stor risk att du får en hel myrinvasion på halsen.

Två andra myror att se upp med är hästmyran och faraomyran. Misstänker du att det rör sig om någon av dessa myror bör du ta kontakt med en skadedjurssanerare för att få problemet undersökt. Hästmyran är svart med rödbrun mellankropp och blir ca 6-19 mm. Den bosätter sig i isolering eller träväggar och kan göra stor skada på husets konstruktion. Faraomyran är mer ovanlig i Sverige, den är gul i färgen och blir bara ca 2 mm. Har du väl fått den i huset kan den bli svår att bli av med!

 

Myror inomhus - SvartmyraSvartmyran är brunsvart i färgen. 

 

Hur får jag bort svartmyror inomhus?

Det mest effektiva sättet att få bort svartmyror är att använda myrmedel i form av gel, pulver eller spray som är avsett för inomhusbruk. Se till att följa instruktionerna noggrant och läsa igenom eventuella säkerhetsföreskrifter innan användning. Du kan också testa följande åtgärder:

- Våttorka områden där myrorna har tagit sig in med en blandning av vatten och ättika för att förstöra deras doftspår (myrornas doftspår lockar andra myror till platsen).

- Avskräck fler myror från att komma in genom att strö ut saker de inte gillar vid dörrar och fönster, t.ex. kryddnejlika, kanel, bikarbonat eller bakpulver.

- Locka bort myrorna från huset genom att ställa ut ett fat med något sött i utkanten av tomten, t.ex. socker, honung eller sirap.

Här hittar du våra olika myrmedel

Kan jag förebygga att myror tar sig in i huset?

Det finns flera knep för att undvika framtida problem med myror:

- Gräv bort eventuella myrstackar i trädgården för att minska antalet myror som kommer in.

- Täta springor under dörrar där myrorna kan ta sig in och sätt upp insektsnät.

- Rengör golven ofta med såpa eller andra starkt doftande rengöringsmedel (myror ogillar starka dofter).

- Se till att snabbt städa bort matrester och hålla sopkärlen fräscha. Och låt inte husdjurens mat eller vattenskålar stå framme för länge.

- Förvara livsmedel i tättslutande förpackningar.

 

Läs också: Bästa myggskydd: Så skyddar du dig med myggfångare, avskräckare och myggnät

Läs också: 5 enkla sätt att bli av med mördarsniglar

Läs också: Långsprötad silverfisk – allt du behöver veta om den allt vanligare insekten

 

Populära artiklar