Ring oss på 020-25 00 25
 • Kundservice är stängt
 • Produktrådgivning, alla dagar 08.00 - 22.00
Våra butikerNu på fem platser i Sverige!
Jämför (0)
  0
  0 kr

  Genom att fortsätta använda sajten utan att ändra dina browserinställningar godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här.

  När du använder sajten och våra tjänster kommer vi även att behandla dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.

  Familjen Gröhns egenritade drömhus

  Det tog fem år att få bygglov, men nu står familjen Gröhns 250 kvadratmeter stora drömvilla på plats. Med en genomtänkt planlösning, knappa 200 meter till havet och familjemedlemmar som närmaste grannar är huset precis allt som familjen önskat.

  I familjen Gröhns nybyggda hus hittar vi pappa Lucas, 37, mamma Cajsa, 35, sonen Tage, 5, och döttrarna Greta, 3, och Rut, 1. Och katten Lakrits, förstås.
  Lucas är delägare i en konsultfirma och när Cajsa inte är mammaledig jobbar hon som spa-chef på Bansai Spa på Stufvenäs Gästgifveri.
  Hon är uppvuxen i trakterna kring Sandvik, ett par mil söder om Kalmar, medan Lucas ursprungligen kommer från Nybro som ligger tre mil väster om Kalmar.
  – Vi träffades genom fotbollen och bodde i lägenhet i Kalmar i ungefär tio år, berättar de.
  Efter en tid utomlands hyrde de ett litet hus i närheten av där de bor idag. Där blev de sedan kvar i fem års tid – något de inte alls hade planerat.
  – Vi bestämde tidigt att vi ville bygga hus här i Sandvik, så 2008 sökte vi bygglov, säger Lucas.
  Men det drog ut på tiden. Efter nästan fem års turer med kommun och grannar beviljades tillslut bygglovet i december 2012. I mars 2013 satte de igång att bygga det efterlängtade huset.
  – Lucas hade tummen mitt i handen innan bygget, men allt gick bra ändå, säger Cajsa glatt. Vi anlitade duktiga hantverkare och Lucas stod som byggherre och höll ihop arbetet på plats. Sedan hade vi bra stöd av min pappa och min bror som är snickare.

  Inspirerats av skånelängor

  När bygglovet väl var godkänt gick allt väldigt snabbt. Redan till lucia kunde familjen flytta in i sitt nya hus.
  – Vi började rita huset 2008 i ett program som heter Google SketchUp. Där kunde vi även möblera rummen och se exakt hur solen rörde sig runt huset under dagen och de olika årstiderna. Så när vi fick börja bygga hade vi allt klart för oss, berättar Lucas.
  Att familjen valde att rita huset själva har en enkel förklaring.
  – Då när vi började planera så fanns det inte många H-formade hus, och eftersom vi ville ha just den formen så fick vi själva rita upp det. Idag är det mycket vanligare husform, berättar Lucas.
  Huset är byggt i lättbetong och ytterväggarna är femtio centimeter tjocka. Genom att bygga det i H-form har barnen och föräldrarna fått varsin del av huset som knyts ihop av en stor, gemensam sällskapsdel med kök, matplats och vardagsrum. Från sällskapsdelen kan du ta en kort promenad ut över soldäcket med den turkosa poolen till det 65 kvadratmeter stora uthuset. Här ryms ett gästrum, ett litet gym, toalett och dusch, och tanken är att det även ska finnas en bastu på plats inom kort.
  Uthuset har också ett parti med glasvägg som vetter mot väst. Här är planen att installera en kamin och inreda till ett mysigt rum att njuta av solnedgångarna i.
  – Inspirationen till huset har vi fått från lite olika håll. Vi har haft skånelängor i åtanke och vi ville ha det lite gammaldags med råa, rejäla material och en ruffig känsla, säger Cajsa.

  Balkar som prydnad

  När det kommer till inredning är det Cajsa som stått för den biten.
  – Jag ville ha en lugn bas och har undvikit att ta in massor krimskrams. Men nu är jag så van vid det här ljusa och färglösa att det har blivit lite omständligt. Jag kan uppleva att en grön växt är alldeles för grön och har svårt att hitta växter med rätt nyans, skrattar hon.
  Inuti huset finns en hel del egendesignad och specialbeställd inredning.
  – Köket och badrumsinredningen är specialbeställt och tillverkat av ett Kalmarföretag som heter Ramos. Vi var inne hos dem redan 2008 och sedan var vi där en gång i halvåret och gjorde ändringar. Efter fem år var de nog trötta på oss och trodde väl aldrig att de skulle få sälja, säger Lucas med ett skratt.
  I husets stora, ljusa sällskapsdel med hela 5,5 meter i takhöjd står ett handgjort matsalsbord i massiv, vitvaxad ek med plats för 12 personer. Det här, samt soffbord och några bänkar, har tillverkats åt familjen av en möbelsnickare.
  – Balkarna i taket är inte bärande, utan vi ville helt enkelt ha dem för att det är så snyggt. Dem och den extra breda panelen i taket har en pensionerad sågverksägare hjälpt oss med, berättar Cajsa.

  ”Inte sista gången”

  Mycket i huset, så som fönster, dörrar, golv, toaletter, badkar och spiraltrappan till övervåningen inhandlade familjen på nätet.
  – På det sättet sparade vi mycket tid och pengar. När jag inte jobbade så var jag på bygget och hade inte tid att springa mellan olika byggvaruhus och jämföra priser, säger Lucas.
  – Jag mejlade en prisförfrågan till bygghemma och en lokal byggvaruhandel och hann få både svar och leverans från bygghemma innan de andra ens svarat på mejlet. Det gick så smidigt att tillslut vände vi oss inte till någon annan, berättar han.
  Familjen har nu bott i huset i omkring åtta månader och när man balanserar nytt hus, stor trädgård, jobb och tre barn finns det alltid något att göra.
  – För två veckor sedan satt jag i soffan för första gången, skrattar Lucas och berättar att även om husbygget varit slitsamt ibland så har de ändå fått mersmak.
  – Det här var inte sista gången vi bygger, det sa jag direkt.
  Och ska man se den långa processen med bygglov ur en positiv synvinkel så gjorde det att huset blev precis så som familjen ville ha det.
  – Det sägs att man ska bygga tre hus för att få det perfekt, men det hann vi ju i princip avverka i tanken innan vi ens börjat. Tanken var kanske inte att bygga hus med tre barn, men det gick ju bra, ler Cajsa.

  Familjen Gröhns bästa ­husbyggartips:

  • Planera, planera, planera! Är allt klart innan ni börjar bygga kommer arbetet flyta på. Att göra ändringar i sista stund kan bli kostsamt och påverka tidplanen.
  • Gör en ordentlig kalkyl över
  alla moment och håll koll på kostnaderna.
  • Ha god framförhållning, men lämna utrymme för spontanitet. Genom att vi till exempel inte köpte spiraltrappan förrän i sista minuten hann det komma fina nyheter.
  • Anlita lokala hantverkare!
  De vill göra bra ifrån sig för att hålla gott rykte och ni gynnar
  det lokala näringslivet.
  • Ställ hantverkarna mot varandra för att få ner priserna, men låt alltid yrkeskunnande gå före låga priser.
  • Våga anlita hantverkare på löpande räkning. Ett riskabelt sätt anser många, men vi ­använde hantverkare vi litade
  på och sparade jättemycket pengar på murning, putsning
  och badrummen.
  • Bygg en separat del till barnen! Barnen älskar det lika mycket som vi.
  • Var del­aktiga i byggprocessen för att på så sätt kunna rätta till miss­förstånd snabbt.

  Text: Lisa Knutsson. Foto: Örjan Karlsson