Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Ge din lavendel rätt skötsel – så ska du vattna, gödsla och klippa lavendel

Lavendel är en föredömligt lättskött växt som är svår att misslyckas med när man vet hur den vill ha det. Här svarar vi på frågor kring vattning, gödsling och beskärning av lavendel i rabatt och kruka.

Av Bygghemma-redaktionen2024-02-15


Se alla våra lavendelplantor

Läs också: Plantera lavendel – 9 enkla steg


Har du redan lavendel i trädgården eller är du sugen på att plantera? Lavendeln är inte bara vacker och väldoftande utan också väldigt lättskött. Se bara till att den får sol och att den står i näringsfattig jord med god dränering. Den kan med fördel också klippas för att främja ny tillväxt. Här nedan reder vi ut allt du behöver veta för att sköta om din lavendel.


Hur ska jag vattna lavendel?

Lavendel behöver inte särskilt mycket vatten. Se till att vattna rabatten regelbundet under de första veckorna efter plantering för att etablera växten, därefter klarar sig lavendeln bra på egen hand. Skulle det bli en längre period av torka kan du dock behöva stödvattna lite. Lavendel i kruka behöver däremot lite mer regelbunden vattning. Men tänk på att lavendeln vill stå torrt, så övervattna inte och se till att krukan har dräneringshål för att undvika att vattnet stannar kvar och orsakar rotproblem.


Ska jag gödsla lavendel?

Generellt klarar sig lavendel bra utan gödsel och trivs i näringsfattig jord. Lavendel i rabatten behöver egentligen ingen gödsel alls medan lavendel i kruka kan gödslas sparsamt en eller två gånger per säsong med start på våren​​.


Hur ska jag klippa och beskära lavendel?

Du kan med fördel beskära lavendel på våren för att få den tätare och förebygga att den blir vedartad. Klipp bort äldre och torra grenarna för att ge plats åt ny tillväxt och forma resten av plantan så som du vill ha den. Klipp dock inte längre ned än ca 15 cm och undvik att beskära innan risken för frost är över – det gäller både lavendel i rabatt och övervintrade plantor i kruka. Du kan också beskära lavendel i augusti-september, efter blomningen.


Hur gör jag om lavendeln inte trivs?

Om din lavendel inte trivs kan det vara jorden som är för fuktig. Gräv upp lavendeln och förbättra dräneringen genom att blanda i sand, grus eller stenmjöl. Om du har lavendel i kruka kan du testa att plantera om den i medelhavsjord eller en blandning av blomjord och sand. ​


Kan jag övervintra lavendel i kruka?

Det går utmärkt att övervintra lavendel. Ställ krukan ljust och frostfritt. Om du bor i södra Sverige kan det fungera att ha den utomhus insvept i säckväv eller liknande, alternativt gräva ner rotklumpen och skydda växten med löv eller granris. Bor du i kallare delar av landet bör du ställa plantan i ett uterum, garage eller liknande och vattna försiktigt då och då så att den inte torkar ut. På våren, när risken för frost är över, ställer du ut krukan och beskär lavendeln som vanligt.


Se våra beskärningsverktyg

Se våra lavendelplantor

Se våra lavendelfröer och andra blomfröer

Här hittar du planteringsjord

Köp sten sand och grus

Köp växtnäring
 


Läs också:
Sekatör bäst i test

Läs också: Trädgårdshandskar bäst i test

 

Populära artiklar