Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Bygga bastuhus – en guide för dig som drömmer om att bygga bastu utomhus

Bygg din egen bastustuga på tomten och njut av tillgång till välbehövlig värme året runt. Här ger vi våra bästa tips och svarar på de vanligaste frågorna för att förverkliga dina bastudrömmar.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här hittar du alla våra bastuhus


De flesta husägare kan känna igen sig i drömmen om att ha en egen bastu på tomten. Men vilken typ av bastuaggregat ska man satsa på; elektriskt eller vedeldat? Ska man bygga en bastu helt själv från grunden med lösvirke eller göra det lite enklare för sig och köpa ett monteringsfärdigt bastuhus? Och vad säger egentligen reglerna om att sätta upp en bastu på tomten? Den här guiden är till för dig som behöver lite vägledning i vilka valmöjligheter som finns.


Bygga bastu från lösvirke eller köpa byggsats?

För en händig person finns inga hinder för att bygga sin bastu själv med lösvirke. Detta ger större frihet i hur du vill utforma ditt bastuhus och du kan även komma billigare undan om du hittar rätt virke till bra pris. För väggar och tak i bastustugor rekommenderas träslag som gran, al och furu, medan asp är att föredra för själva sittytorna (kallas även för lav) eftersom det inte hettas upp lika mycket som andra träslag.

Om du inte har byggt bastuhus tidigare är det viktigt att du läser på och följer de rekommendationer som finns, eftersom miljön är unik på så sätt att den består av både höga temperaturer och hög luftfuktighet. Därför måste du vara särskilt noggrann med att skapa luftcirkulation genom att lämna mellanrum mellan brädorna du sitter på. Detsamma gäller runt dörren för att den inte ska expandera och fastna på grund av fukten och värmen som bildas när du bastar. Även ventilerna måste placeras strategiskt. Den som släpper in luft ska sitta långt ner och den som släpper ut luft långt upp, eftersom det är så den uppvärmda luften rör sig i bastun.

Desto enklare är det att beställa hem ett monteringsfärdigt bastuhus som du på ett smidigt sätt kan montera själv. Det finns till och med de bastuhus som levereras i princip helt färdigmonterade, där det enda du behöver göra är att montera taket. Detta gäller de allra minsta modellerna, medan de större bastuhusen består av flera delar. Om du planerar att skaffa en vedeldad bastu måste du även montera en skorsten.

 

Bygga bastuhus - Bastu Luoman Lillevilla Kulovesi 7,6 m2

Lillevilla Kulovesi på 7,6 m2 är en liten och smidig bastu som både rymmer en bastudel och en del för omklädning och relax.

KÖP HÄR: Bastu Luoman Lillevilla Kulovesi 7,6 m2

 

Bygga bastuhus - Bastu Baseco Gellas Funkis

Gellas 15 m2 är en lättmonterad, funktionell och snygg funkisbastu från Baseco. Med det skjutbara glaspartiet beståendes av härdat isolerglas blir det enkelt att hålla värmen inne. Här finns gott om plats för både bastu och avkoppling med vacker utsikt över omgivningen.

KÖP HÄR: Bastu Baseco Gellas Funkis 15 m2

 

Bygga bastuhus - Attefallshus Baseco Svarttjärn

Svarttjärn är en snygg och funktionell funkisbastu på hela 25 kvm. Det har en rymlig bastudel, dusch/toalett och en väl tilltagen relaxdel med stort glasparti.

KÖP HÄR: Attefallshus Baseco Svarttjärn 25 m2 Bastu


Se alla våra bastuhus

Köp material till din bastuinredning

Här hittar du våra skorstenar och rökrör


Vilket bastuaggregat ska man köpa – vedeldat eller elektriskt?

En traditionell vedeldad bastuugn är svår att ersätta med en elektrisk när det kommer till mysfaktor. Inte minst med tanke på det sprakande ljudet och den behagliga doften som den bidrar med. Dessutom hävdar många att värmen från vedeldade aggregat är mjukare och fuktigare än den från elektriska. Dock stämmer denna föreställning inte alltid överens med verkligheten, då ett elektriskt aggregat med plats för många stenar ger möjlighet till en tillräckligt fuktig miljö i bastun. Den främsta fördelen med ett elektriskt aggregat är dock smidigheten i att kunna sätta igång bastun med ett enkelt knapptryck, istället för att tända en eld som måste underhållas. Elektriska aggregat kräver installation av en certifierad elektriker, medan vedeldade aggregat kräver montering av skorsten.

Här hittar du både elektriska och vedeldade bastuaggregat

Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt bastuaggregat


Vad säger reglerna om att bygga en bastu på tomten?

Eftersom bastuhus i regel är mindre än den den maximala tillåtna ytan (30 kvadratmeter) för att få montera ett Attefallshus på tomten utan bygglov, så finns inga större hinder för att du ska få sätta din bastu på tomten. Däremot ska du följa vissa riktlinjer gällande avstånd till grannarna samt alltid göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd.


Läs också: 5 värdefulla tips när du ska välja bastuaggregat

Läs också: Guide för dig som är sugen på en vedeldad bastu

 

 

Populära produkter under kategorin Bastuhus & bastukåta

Bastu Baseco Gellas Funkis 15 m2

Bastu Baseco Gellas Funkis 15 m2

72 299 kr

Se priset!

Leveranstid 4-6 veckor

Bastu Baseco Laisa Bastu  10 m2

Bastu Baseco Laisa Bastu 10 m2

41 299 kr

Se priset!

Leveranstid 4-6 veckor

Bastu Luoman Lillevilla Palovesi 6,6 m2

Bastu Luoman Lillevilla Palovesi 6,6 m2

44 159 kr

Leveranstid 3-4 veckor

Bastu Baseco Skansnäs funkis 7 m2

Bastu Baseco Skansnäs funkis 7 m2

38 299 kr

Se priset!

Leveranstid 4-6 veckor

Bastu Baseco Bräska Bastu  10 m2

Bastu Baseco Bräska Bastu 10 m2

49 199 kr

Se priset!

Leveranstid 4-6 veckor

Populära artiklar