Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Plantera murgröna utomhus och inomhus - så gör du steg för steg

Murgröna är en populär klätterväxt som tack vare sina vintergröna blad är fin året runt, både utomhus och inomhus. I den här artikeln får du svar på några vanliga frågor samt en enkel guide till hur du gör för att plantera murgröna som planta eller stickling.

Av Bygghemma-redaktionen2024-04-08


Se hela vårt sortiment av murgröna


Det är svårt att hitta en mer mångsidig växt än murgröna. Den passar både i kruka inomhus, klättrandes på en spaljé i trädgården eller fristående i rabatten bland sommarblommor. Du bör ha tålamod i början eftersom den kan vara långsam på att komma igång, men när den väl sätter fart är den livskraftig och frodig. Här berättar vi hur du går tillväga för att plantera murgröna och passar även på att reda ut några vanliga funderingar.


Vad ska man tänka på om man vill odla murgröna ute?

Det viktigaste för att din murgröna ska kunna trivas och växa utomhus är växtzonen du bor i. Många sorters murgröna (främst småbladiga) är tåliga och klarar upp till zon 4, men andra är mer kräsna och trivs bäst i zon 1-2. I vår webbshop hittar du fakta om plantans rekommenderade växtzon i informationsrutan vid respektive växt. En annan viktig faktor för att murgrönan ska trivas utomhus är att den planteras på en skuggig eller halvskuggig plats, då den inte tål direkt solljus. Den gillar också mullrik, fuktig jord och mår bra av att bli duschad då och då. Har du dåligt med skugga i trädgården är det bra att köpa en brokbladig sort (med inslag av vitt eller gult i bladen), eftersom de tål mer solljus än andra sorter.

 

Plantera murgröna - Murgröna Goldchild

Sorten Goldchild är brokbladig och tål mer solljus än andra sorter.

KÖP HÄR: Murgröna Goldchild


När ska man plantera murgröna?

Om din avsikt är att ha växten inomhus går det bra att plantera murgröna i kruka när som helst på året. Vill du däremot plantera murgröna ute ska du helst göra det ett tag in i våren, då marken har hunnit tina upp ordentligt och det inte längre finns någon risk för frost. Att plantera växten på våren ger den tid för att rota sig innan sommaren kommer och därmed klara värmen bättre. Du kan välja om du vill driva upp växten genom att köpa små plantor för direkt plantering, eller ta sticklingar från en vuxen planta som sedan får rota sig i vatten innan de planteras. Har du djur eller barn är det också viktigt att ha i åtanke att murgröna är giftig vid förtäring.

 

Plantera murgröna - Murgröna Sulphur Heart

Sorten Sulphur Heart har ett klassiskt utseende.

KÖP HÄR: Murgröna Sulphur Heart


Gör så här för att plantera murgröna – steg för steg

För dig som vill plantera en redan rotad planta:

1. Luckra upp och fukta jorden murgrönan ska planteras i, men inte så att den är genomblöt.

2. Gräv gropar som murgrönans rötter ska ner i, med 30 centimeters avstånd från varandra. En grop är avsedd för en planta.

3. Placera murgrönan i gropen och täck rötterna med jord. Se till att plantan står stadigt.

4. Vattna murgrönan regelbundet.


För dig som vill plantera en stickling:

1. Hitta en stor, etablerad murgröna. Klipp av en 10-15 cm lång gren med några blad och låt den stå i vatten tills den bildat nya rötter.

2. Plantera sticklingen i en kruka av lagom storlek enligt steg 1-4.

3. Ställ krukan inomhus (aldrig i direkt solljus!) och gärna under en glaskupa eller i ett miniväxthus, för att behålla hög luftfuktighet. Vädra plantan i den vanliga inomhusluften då och då.

4. I takt med att sticklingen växer måste du plantera om murgrönan i snäppet större krukor. Välj inte en stor kruka på en gång, det ökar risken för att sticklingen blir övervattnad och dör.


Se hela vårt sortiment av murgröna

Vårt sortiment av trädgårdsjord

 

Läs också: Så ska du beskära murgröna

Läs också: Odla perenner i kruka - 5 tips för att komma igång

Läs också: Klätterväxt skugga – 5 klätterväxter som trivs i skuggiga lägen

Läs också: Snabbväxande klätterväxter: 5 sorter som är perfekta till spaljén eller staketet

 

Populära artiklar