Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Så får du väldränerad jord i trädgården

Har du någon gång odlat eller planterat växter har du med största sannolikhet stött på begreppet väldränerad jord. Men vad betyder det egentligen? Och hur vet man vilken jordart man har? I den här artikeln svarar vi på några vanliga frågor om väldränerad jord och ger även tips på hur man lär känna jorden i sin trädgård.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se hela vårt sortiment av jordförbättring


Att ge sina växter rätt jordmån är en av de viktigaste förutsättningarna för att plantorna ska blomstra, trivas och leva länge. Ibland kan det dock vara svårt att veta vad man har för typ av jord i trädgården eller hur man går tillväga för att skapa den perfekta miljön för varje enskild växt. Nedan besvarar vi därför de vanligaste frågorna angående väldränerad jord och passar även på att tipsa om hur man lär känna trädgårdsjorden på enklast sätt.

Vad betyder väldränerad jord?

Enkelt förklarat är en jord väldränerad när den är luftig och låter vattnet rinna bort från växten. En perfekt väldränerad jord avleder vattnet i precis lagom takt samtidigt som den är fuktighetshållande – inte för snabbt så marken torkar ut fort, men inte heller för sakta så att vattnet blir stående kring växtens rötter och skapar syrebrist. Sandiga, sandblandade eller mullrika jordar är oftast väldränerade naturligt, men även kompakta jordarter såsom lerjord kan bearbetas till att bli dränerande. Att en jord är väldränerad betyder dock inte per automatik att den också är näringsrik, så det är viktigt att alltid bereda jorden utifrån vad växterna som ska planteras vill ha. Vissa plantor trivs bäst i väldränerad och näringsrik jord, medan andra vill gärna stå väldränerat och torrt men i mager jord med mindre näring. I vår webbshop hittar du fakta om plantans rekommenderade förutsättningar i informationsrutan vid respektive växt.

Hur vet jag om jorden i trädgården är väldränerad?

Har du nyligen köpt exempelvis trädgårdsjord, planteringsjord eller U-jord från en blomsterhandel till dina växter kan du utgå från att jorden är väldränerad men samtidigt fuktighetshållande. De allra flesta jordar som säljs i trädgårdsaffärer består av en välbalanserad kombination av jord och större bitar av fast material såsom torv, mylla eller bark. Har du däremot aldrig tillsatt någon köpt jord till trädgården kan du undersöka den naturliga marken i odlingslotten på olika sätt:

- Titta på jorden. Gräv upp ett spadtag och kika på hur jorden ser ut. Är jorden full med maskar och andra kryp, mycket mörk i färgen och faller isär fint har du en mullrik och perfekt väldränerad jord. Är jorden klibbig, fastnar på spaden och kanske även grävs upp i stora klumpar har du en lerig jord. Leran är ofta ljusgrå, blågrå eller brun i färgen. Smulas jorden sönder direkt när du gräver upp den, har små korn i sig och har en ljusbrun eller brun färg har du en sandig eller sandblandad jord. Sandig eller sandblandad jord är också väldränerad, men oftast rinner vattnet bort alldeles för snabbt. Det finns inte särskilt mycket mask eller kryp i varken ler- eller sandjord, eftersom organismerna inte har tillräckligt med näring att äta och kan därmed inte överleva.

- Känn på jorden. Ta upp en bit jord och känn efter hur den känns i handen. Går det att rulla ihop en boll, men den blir ojämn och inte särskilt kompakt i formen har du mullrik jord. Är jorden klibbig, går enkelt att rulla ihop till en boll och ser glansig, blöt och även fet ut har du lerig jord i trädgården. Om det är svårt att överhuvudtaget få ihop en boll av jorden utan att den smulas isär gång på gång är jorden sandig eller sandblandad. Du kan också prova att rulla ihop jorden till en korv. Ju smalare korv du kan rulla ihop, desto mer lera innehåller jorden. En sandig jord går exempelvis inte alls att rulla ihop till en avlång form innan den smulas sönder.

- Lägg jorden i vatten. Ytterligare ett enkelt sätt att ta reda på vilken jordart man har är genom att ta en handfull jord och lägga ner den i ett stort glas fyllt med vatten. Rör om så att allting blandas ordentligt och låt det hela stå i cirka två timmar. Efter väntetiden kan du utläsa resultatet – är vattnet hyfsat klart och mycket av jorden har fallit ner till botten är jorden sandig, är vattnet grumligt med väldigt lite material på botten är jorden lerig och är vattnet grumligt med rester av växter och andra partiklar som flutit upp till vattenytan är jorden troligtvis mullrik.

Hur får jag en väldränerad jord i trädgården?

Det finns olika sätt för att få till ett väldränerat läge för växterna. Det enklaste är att förbättra din nuvarande jord genom att blanda den med grovt material, såsom kompost, bark, torv och mull. Det här sättet fungerar särskilt bra (och är även ett måste) för leriga jordar, eftersom leran är väldigt kompakt och rötterna kan därför varken få fäste eller syre. Ett annat sätt för att luckra upp jorden för planteringarna är att skapa så kallade upphöjda bäddar. Det kan göras exempelvis genom att hitta en plan yta på ett lämpligt ställe i odlingslotten, gräva upp några centimeter av jorden och lägga på grovt material såsom kvistar, kompost och grästuvor i olika skikt. Den tidigare uppgrävda jorden blandas med passande jordförbättring och läggs ovanpå bädden så att alla lager täcks. Sedan är det bara att börja plantera! Vill du inte gräva i den nuvarande jorden går det bra att göra upphöjda bäddar på liknande sätt som ovan men i pallkragar istället.

Läs också: Jordförbättring - så ser du till att dina växter trivs

 

Barkmylla för en väldränerad jord

Barkmylla är en bra jordförbättring för kompakt lerjord.

KÖP HÄR: Barkmylla från Hasselfors Garden

 

Se hela vårt sortiment av jordförbättring

Köp pallkrage

Köp trädgårdsväxter

 

Läs också: Så lyckas du med din odling med rätt sorts jord

Läs också: Så frön – så lyckas du med odlingen 

Läs också: När ska man gödsla? 3 vanliga frågor och svar om kogödsel, hönsgödsel och benmjöl

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också